ZMARŁ WYBITNY REŻYSER, SCENARZYSTA, PISARZ ANDRZEJ ŻUŁAWSKI
Z wielkim żalem zawiadamiamy, iż 17 lutego 2016 roku w wieku 75 lat zmarł Andrzej Żuławski, jeden z najwybitniejszych i najoryginalniejszych polskich twórców współczesnego kina.

Międzynarodową sławę Andrzej Żuławski zyskał dzięki filmom, których oryginalny i pełen ekspresji styl wywołuje w widzach skrajne emocje i nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Artysta w swojej pracy twórczej sięgał po rozmaite środki wyrazu, nie bał się szokować, łamał społeczne normy i konwencje, prowokował. To właśnie droga pod prąd przyniosła mu najlepsze rezultaty, dając światu takie niezapomniane dzieła jak Trzecia część nocy, Diabeł, Opętanie i wiele innych. Dorobek artystyczny Andrzeja Żuławskiego to jednak nie tylko filmy fabularne, ale i szereg publikacji dających wyraz jego ponadprzeciętnej inteligencji, bezkompromisowości i niewątpliwie wielkiej odwagi.
 
Andrzej Żuławski - Plus Camerimage 2011
[fot. Roman Bosiacki, archiwum Camerimage]

Reżyser wielokrotnie gościł na Festiwalu Camerimage, towarzysząc mu od samego jego początku. W 1996 roku pełnił funkcję Przewodniczącego Jury Konkursu Filmów Fabularnych. W 2002 uhonorowany został nagrodą za duet, który stworzył z autorem zdjęć Andrzejem J. Jaroszewiczem w pracy nad takimi głośnymi filmami jak: Szamanka, Błękitna nuta, Borys Godunow, Na srebrnym globie czy Diabeł.  W roku 2008, podczas 16. edycji festiwalu, odebrał Nagrodę za Całokształt Twórczości dla Polskiego Reżysera ze Szczególną Wrażliwością Wizualną. Podczas ostatniego Festiwalu Camerimage publiczność miała natomiast możliwość zobaczyć najnowszy, a zarazem ostatni obraz Andrzeja Żuławskiego, Kosmos według powieści Witolda Gombrowicza. Za ten film zdążył odebrać nagrodę dla Najlepszego Reżysera na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Locarno.    

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci tego wybitnego artysty. To ogromna strata nie tylko dla polskiej, ale także światowej kinematografii. Pozostał nam po nim wspaniały dorobek filmowy, który, parafrazując jego własne słowa, będzie inspirować kolejne pokolenia miłośników kina.

Wybrana filmografia:  
  • 2015: Cosmos / Kosmos
  • 2000:Fidelity / La fidélité / Wierność
  • 1996:The Chaman / Chamanka / Szamanka
  • 1990:Blue Note / La note bleue / Błękitna nuta
  • 1989:Boris Godunov / Boris Godounov / Borys Godunow
  • 1989:My Nights Are More Beautiful Than Your Days / Mes nuits sont plus belles que vos jours / Moje noce są piękniejsze niż wasze dni
  • 1988: On the Silver Globe / Le globe d’argent / Na srebrnym globie
  • 1985:Mad Love / L’amour braque / Narwana miłość
  • 1984:The Public Woman / La femme publique / Kobieta publiczna
  • 1981:Possession / Opętanie
  • 1975: The Most Important Thing: Love / L’important c’est d’aimer / Najważniejsze to kochać
  • 1972: The Devil / Le diable / Diabeł
  • 1971: The Third Part of the Night / La troisième partie de la nuit / Trzecia część nocy